duminică, 30 iunie 2013

Sony SLT-A77 - Câteva păreri

Despre tehnologia Sony SLT (Single Lens Translucent) am mai scris în urmă cu ceva vreme, având ca subiect modelul SLT-A35. Cel mai avansat SLT de la acel moment, SLT-A65, a primit în 2011 de premiul TIPA pentru cel mai bun aparat foto DSLR avansat, având în echipare cel mai rapid sistem de vizualizare "Live View", focalizare continuă prin detecţia fazei şi vizor electronic OLED de înaltă rezoluţie, care permite vizualizarea procesării şi efectelor aplicate imaginii înainte de apăsarea pe butonul de declanşare.

Sony SLT-A77 + obiectiv Sony DT 16-80mm f/3.5-4.5 Carl Zeiss T*


Prin lansarea modelului A77 Sony a depăşit o serie dintre limitările existente în SLT-A65 şi a introdus o serie de caracteristici care se găsesc doar pe aparatele foto avansate:
  • carcasa include elemente din aliaj de magneziu
  • 2 roţi pentru controlul parametrilor
  • dintre cele 19 puncte AF, 11 sunt de tip cruce, sensibile atât la detalii orizontale cât şi verticale
  • ajustarea fină a focusului (micro focus adjustment)
  • conector pentru sincronizare bliţ extern
  • interval de sincronizare bliţ de 1/250s
  • interval minim de expunere: 1/8000s
  • corecţia aberaţiilor cromatice, a distorsiunilor şi a atenuării luminii din zonele periferice ale imaginii, induse de obiectiv, pe bază de profil
  • viteza de focalizare este ajustabilă, în două trepte
  • evidenţiere zone în focus (focus peaking) disponibil ca asistenţă pentru focalizarea manuală
Comportamentul aparatului păstrează caracteristicile modelelor SLT: întârziere la declanşare este foarte mică, se pot previzualiza dinainte de captare efectele aplicate imaginii, indicatorul virtual de orizont sau histograma. Funcția de autofocus se poate face continuu cu detecţia fazei (inclusiv în timpul filmării) iar viteza de fotografiere în rafală maxima este de 12 cadre pe secundă.




Sony SLT-A77 - În utilizare, Ergonomie


Pentru utilizatorii cu mâini mai mici, utilizarea lui Sony SLT-A77 fără grip nu pune nici un fel de probleme: aparatul face priză foarte bună cu mâna și oferă acces facil la butoanele de ajustare ISO și compensare expunere. O ușoară senzație de disconfort mi-a fost provocată de capacul cartelei de memorie, care are tendința de a se deschide destul de ușor, însă butoanele sunt amplasate în poziții ușor accesibile, ușor de manevrat chiar și cu aparatul foto la ochi.

Unul dintre elementele importante prezente pe Sony SLT-A77 este cranul rabatabil. Cu ajutorul acestuia se pot captura imagini sau filme fără a menține aparatul la ochi. Ecranul rabatabil poate fi întors în toate direcțiile, iar atunci când este complet ridicat și întors spre subiectul de fotografiat, imaginea este automat afișată "în oglindă", pentru o încadrare mai facilă.

Sony SLT-A77 - Ecranul rabatabil


Față de celelalte modele SLT cu senzor APS-C, Sony SLT-A77 oferă un nivel mai ridicat de control asupra parametrilor de fotografiere. Butoanele pentru ajustarea expunerii și ISO sunt amplasate la îndemână, în spatele butonului de declanșare, iar pentru modificarea acestor parametri se poate folosi controllerul tip joystick sau roata din spate.


Deși există butoane pentru acces direct la ISO, compensare expunere, secvență declanșare (drive mode) și balans de alb, în anumite condiții nu este posibilă schimbarea parametrilor doar cu ajutorul roții din spate, fiind necesară acționarea controllerului joystick. Exemplific cu modul de utilizare a butonului 'Drive mode', care are funcția de comutare între modurile 'un cadru', 'rafală cu viteză scăzută' și 'rafală cu viteză mare': comutarea precisă a acestora se face doar cu ajutorul joystick-ului.

Prezența butonului AF/MF este binevenită, cu ajutorul acestuia este posibil 'supra-controlul' asupra focusului: atunci când camera folosește focus automat, apăsarea acestui buton permite ajustarea manuală a focsului și activează funcția de evidențiere a contururilor aflate în focus (focus peaking).

Dintre caracteristicile prezente pe SLT-A77, DRO/HDR este una pe care am apreciat-o destul de mult. DRO permite compensarea zonelor foarte umbrite sau luminoase din cadru, plecând de la o imagine captată într-un singură expunere, care se poate dovedi foarte utilă atunci când se fotografiază subiecte cu contrast foarte mare. Pentru situații și mai grele există HDR, iar implementarea Sony dă rezultate foarte bune, inclusiv pentru capturi făcute cu aparatul în mână, fără trepied. Totuși, pentru schimbarea setărilor DRO/HDR este necesară accesarea meniului.


Sony SLT-A77 - În utilizare, mostre


N-am sa intru în amănunte detaliate despre performanța reală a senzorului de 24 megapixeli, este ceva firesc la aparatele foto de tip SLT să aibă o pierdere de aproximativ 1/3 treaptă expunere, datorită distribuției luminii între senzorul principal de imagine și cel de focus/metering.
Merită punctat că imaginile JPEG produse direct de cameră la ISO ridicat au aplicat un nivel destul de ridicat de reducere a zgomotului, dupa cum se poate vedea în imaginea de mai jos. În stânga este un crop 100% de la o imagine capturată cu ISO 5000, iar în dreapta este afisat la 100% un crop din aceeași imagine, cu tratamentele implicite aplicate de Lightroom 4.

Sony SLT-A77, ISO 5000, crop, click pe imagine pentru vizionare 100% a fragmentului decupat

Se poate observa că nivelul de detaliu din imaginea RAW este foarte bun, postprocesarea va elimina decent artefactele de culoare care apar la ISO mare.

Cu ajutorul ecranului rabatabil este foarte usor sa faci fotografii de la înălțimea solului, ca acesta

Sony SLT-A77 + Sony DT 16-80mm F/3.5-5.6 ZA, 80mm, 1/400s, ISO100, focus manual, fără trepied

Iată și câteva cadre capturate cu Sony SLT-A77 în format JPEG, fără nici un fel de post-procesare aplicată:

Sony SLT-A77 + Sony DT 16-80mm F/3.5-5.6 ZA, f/16, f=70mm, 1/125s, ISO100

Sony SLT-A77 + Sony DT 16-80mm F/3.5-5.6 ZA, f/4,5, f=35mm, 1/2500s, ISO100

Sony SLT-A77 - Recomandare

Familia SLT de la Sony a debutat cu unele caracteristici ceva mai puțin performante față de alte aparate foto competitoare. SLT-A77 rezolvă o serie din problemele modelelor anterioare, având în dotare un ecran cu rezoluție și contrast îmbunătățite și un număr decent de puncte de focus de tip cruce. Însă tehnologia SLT are o serie de caracteristici indisponibile pe alte aparate foto compacte sau DSLR:
  • focalizarea continuă în mod filmare prin metoda detecției fazei, mult mai rapidă decât metoda detecției contrastului. Viteza de modificare a focusului poate fi ajustată în două trepte
  • posibilitatea de a folosi detecția feței la focalizare, acordând prioritate feței persoanei în detrimentul altor elemente din scenă situate mai aproape. Astfel, este posibilă fotografierea unei scene cu mai multe persoane, având focusul pe fața persoanei dorite
  • viteză foarte mare în operare. Întârzierea de declanșare este cea mai mică pe care am avut ocazia să o observ până la ora actuală, la fel și viteza de captare a imaginilor în rafală
  • posibilitatea de a vizualiza imaginea și efectul reglajelor de imagine de dinaintea captării cadrului. Se pot observa efectele modificării balanței de alb, comensării expunerii, efectul de post-procesare, etc.
  • Ecranul rabatabil se poate dovedi util în unele situații, fără a reduce viteza de operare a aparatului
Având în vedere cele enumerate anterior, aparatele foto SLT sunt capabile de a oferi o tranziție mai ușoară a utilizatorilor de aparate foto compacte către modele cu obiectiv interschimbabil. Este posibil ca interesul utilizatorilor actuali de DSLR-uri Nikon/Pentax să fie ceva mai scăzut, deoarece o serie de comenzi sunt un pic mai stângaci implementate: compensarea expunerii sau ISO necesită apăsări suplimentare de butoane, iar modificarea secvenței de declanșare necesită acționarea joystick-ului (notă: acest lucru poate fi modificat ulterior în versiuni mai noi de firmware). Însă odată depășite aceste probleme de "acomodare", SLT-A77 se poate dovedi un partener excelent, în special pentru videografi.


Variante de achiziție

La ora actuală există oferte de tip "doar body" sau "kit cu obiectiv inclus". Persoanele care doresc să aibă în călătorii un bagaj mai ușor pot opta pentru varianta cu obiectiv 18-135mm, cu zoom 7,5x, însă personal prefer care include obiectivul 16-50mm f/2.8. Există și o a treia posibilitate: achiziționarea unui body mai ieftin (cu sau fără obiectiv), căruia să i se adauge ori unele obiective Sony-Minolta mai vechi, ori excelentul Sony DT 16-80mm f/3.5-4.5 Carl Zeiss T*.



Ți-a plăcut această postare? Spune și altora!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Super ofertă la eMag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...