joi, 4 aprilie 2013

Seagate Laptop Thin SSHD

Așa cum spuneam și în cu alte ocazii, apreciez intenția Seagate de a oferi produse cu performanțe ridicate și cost rezonabil. Tradițional, domeniul principal de activitate al companiei Seagate a fost producerea de echipamente destinate stocării datelor: hard disk-uri. Producerea de unități SSD a fost abordată destul de timid, însă în domeniul unităților hibride Seagate a acumulat destulă experiență, cu ajutorul familiei Momentus XT. Acum, familia de unități hibride de la Seagate dobândește un nou membru: Seagate Laptop Thin SSHD.

Ceea ce sare în ochi este utilizarea termenului SSHD: Solid State Hybrid Drive în locul unei extensii seci adăugate la numele altei familii. Acronimul SSHD a fost folosit și de compania concurentă Western Digital, pentru a desemna o familie prezentată la CES 2013, însă care nu se regăsește nici la ora actuală în lista de produse ale companiei. Prin folosirea acestui nume, Seagate arată clar că nu e vorba despre un hard disk dintr-o familie specială ci că oferă o unitate de stocare hibridă.



Subiectul postării de astăzi este Seagate Lapop Thin SSHD, o familie de unități de stocare hibridă ce oferă atât capacitatea ridicată, specifică hard disk-urilor cu platan rotativ, cât și timpul de acces specific unităților SSD (Solid State Drive), prin adăugarea a 8 GB de memorie flash.
Partea frumoasă care reiese din această combinație se numește compatibilitate: nu este nevoie de nici un fel de program suplimentar instalat pe PC pentru a beneficia de aceste avantaje, nu este necesară consumarea unui spațiu pentru hard disk suplimentar, iar sistemul învață automat care sunt cele mai frecvent accesate date și le va oferi mult mai rapid utilizatorului, după ce se învață tiparul de accesare.

Prin comparație, utilizarea unei metode de accelerare hibridă hard disk + SSD necesită:
  • cel puțin două locații fizice pentru asamblare; în laptopuri sau alte dispozitive de dimensiuni reduse poate fi o problemă majoră
  • utilizarea unui program dedicat sau a unui driver de dispozitiv specializat, care de obicei se livrează cu unele unități SSD (exemplu: OCZ Synapse Cache, Crucial Adrenaline SSD) sau cu unele plăci de bază care suportă tehnologia Intel Extreme Hard Drive. Acestea oferă compatibilitate cu foarte puține sisteme de operare

Sumarizând cele de mai sus,  Seagate Laptop Thin oferă:
  • Unitatea de stocare hibridă de 2,5" cu cea mai mică înălțime
  • Capacitate de stocare ridicată, la un nivel de preț mai ridicat decât al hard disk-urilor tradiționale, insă mai redus față de cel al SSD-urilor de aceeași capacitate, 
  • Viteză de acces la date frecvent accesate similară SSD-urilor
  • Compatibilitate cu TOATE sistemele de operare
  • Posibilitatea de a accelera un laptop cu o singură locație pentru unitate de stocare, fără a pierde avantajul capacității de stocare ridicate
Toate cele de mai sus erau disponibile și pe vechea familie Momentus XT, însă de această dată factorul dimensiune este altul: unitatea are o înălțime de 7 mm în loc de 9,5. O asemenea dimensiune este posibilă prin utilizarea unui singur platan în unitate, care permite realizarea unei unități cu capacitatea de stocare de 500 GB.

Din testele efectuate de Legit Reviews reiese că Seagate Laptop Thin SSHD (modelul ST500LM000) este capabil de a oferi următoarele rezultate:
  • timp de pornire Windows 8: sub 10 secunde până la ecranul de logare
  • rata medie de transfer a datelor: 100 MB/s
Chiar dacă nu există diferențe strigătoare la cer, în ceea ce privește performanța, față de ceea ce oferă familia Momentus XT, avantajul cheie al acestei unități rămâne înălțimea redusă.
Personal, recomand utilizarea Seagate Laptop Thin SSHD în laptopuri, în cazul în care prețul unui SSD de 500 GB vi se pare ridicat și viteza de operare a acestuia e importantă pentru dvs.

Ți-a plăcut această postare? Spune și altora!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Super ofertă la eMag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...