marți, 16 aprilie 2013

Nikon COOLPIX L820

Dacă te interesează un aparat foto superzoom, simplu de utilizat și cu ecran de calitate, atunci Nikon COOLPIX L820 poate fi ceea ce cauți. Față de modelul precedent, Nikon COOLPIX L810: noul aparat oferă filmare cu rezoluție Full HD și viteză semnificativ îmbunătățită la fotografierea în rafală, mulțumită utilizării unui nou senzor CMOS și a procesorului EXPEED C2. Acesta a fost lansat la începutul anului 2013, împreună cu compacta cu senzor mare Nikon COOLPIX P330 și cu bridge-ul ultra-zoom accesibil COOLPIX L320.


Nikon COOLPIX L820 - Design, Specificații principale



În ceea ce privește butoanele și elementele constructive principale, COOLPIX L820 oferă o echipare similară cu modelul precedent: pe partea frontală se observă obiectivul  și lumina de asistență la auto-focus. Elementul notabil aici este obiectivul: în afara plajei focale mai extinse (4,0 - 120mm, zoom 30x), deschiderea maximă a diafragmei ajunge acum la f/3.0 pe capătul wide și f/5.8 pe capătul tele, un avantaj minor, mai mic de 1/8 EV, față de modelul precedent.





Similitudinea cu L810 se observă și în partea superioară și în spate, unde se găsesc: butonul declanșatorului ce este înconjurat de pârghia de control zoom, butonul de pornire/oprire, difuzorul, microfoanele stereo și blițul. Pe partea din spate se află ecranul de 3" cu 921000 puncte, LED-ul care arată disponibilitatea blițului, butonul dedicat funcției de filmare și zona de prindere, care acum este un pic mai mare și aparent mai confortabilă. Tot pe spate se află butoanele pentru accesul direct la setările pentru temporizare, mod de utilizare bliț, ajustarea valorii expunerii și pentru utilizarea modului Macro, plus butoanele pentru navigare în meniu.
Cu zoom și luminozitate mărite, obiectivul este cel mai important element care contribuie la creșterea în greutate: echipat cu acumulatori și card SD, L820 cântărește 470 grame, cu 9,3% mai mult față de modelul precedent.

O mare parte din îmbunătățiri se află în interior: procesorul și noul senzor CMOS de 1/2,3" cu retroiluminare reușesc să proceseze acum cu viteza de 8 cadre/secundă (maxim 6 cadre), o îmbunătățire considerabilă față de cele 1,2 cadre/secundă posibile pe Nikon L810. Filmările pot fi făcute acum atât la rezoluție Full HD cu 30 cadre/secundă și sunt disponibile noi moduri de filmare de mare viteză: HD cu 60 cadre/secundă, VGA cu 120 cadre/secundă sau 320x240 la 240 cadre pe secundă, pentru a putea urmări cu viteze de până la 8 ori mai mici anumite acțiuni. O altă modificare a fost adusă sistemului de stabilizare a imaginii (Vibration Reduction / VR în terminologie Nikon), care acum folosește și stabilizare electronică a imaginii în timpul fotografierii, în afara celei optice.
Ca și modelul precedent, pe Nikon COOLPIX se regăsește compatibilitatea cu cardurile EyeFi, pentru transmiterea fără fir a imaginilor direct din cameră.

Noile tehnologii încorporate în Nikon L820 aduc îmbunătățiri și în ceea ce privește intervalul de autonomie între reîncărcări, conform standardelor CIPA numărul tipic de cadre care se pot captura cu un set de baterii cu litiu poate ajunge la  870, iar cu un set de acumulatori de NiMH cu capacitatea de 2300 mAh se pot captura în mod obișnuit 540 cadre între reîncărcări, cu 18% mai mult decât este posibil pe Nikon L810.
Notă: pentru aparatele foto cu acumulatori/baterii în format R6 recomand utilizarea seturilor de acumulatori R6 cu rată de auto-descărcare scăzută, pentru a avea cât mai puține neplăceri provocate de descărcarea neașteptat de rapidă a acestora.


Nikon L820 - În utilizare, recomandare


Clasa de aparate foto din care face parte Nikon L820 se adresează cu precădere începătorilor care preferă să folosească setările automate alese de aparat și nu doresc să intervină asupra acestora decât foarte puțin. Trebuie precizat că butoanele prezente pe corpul camerei oferă acces rapid doar la setări privind blițul sau ajustarea expunerii, pentru modificarea balansului de alb, setarea unei anumite valori ISO sau de balans de alb necesită parcurgerea meniului.
Senzorul CMOS de 1/2,3"cu retroiluminare permite capturarea de imagini cu până la 16 megapixeli, cu nivel de detaliu tipic senzorilor care au această dimensiune fizică. Datorită utilizării tehnologiei CMOS, este posibilă apariția efectului "Rolling shutter", însă nu apar efectele "bloom" sau "vertical streaking" (exemplu), acestea fiind specifice senzorilor CCD.
Ecranul cu 921000 de puncte oferă imagini clare și detaliate direct pe aparat, însă va suferi de problema comună aparatelor care afișează imaginea din compoziție doar pe ecran LCD: va fi greu de distins imaginea de pe acesta dacă lumina ambientală este foarte puternică.
Prezența pârghiei pentru zoom pe obiectiv ajută la o mai bună stabilitate, extrem de bine venită atunci când se fotografiază cu zoom mare.

Pentru un preț situat între 1100 și 1300 lei, Nikon L820 se poate achiziționa  de la Altex, eMAG, F64 sau evoMAG, în diferite pachete care de obicei includ geantă, card și acumulatori.

Punctele forte ale acestui aparat sunt:
  • Ușurința în utilizare
  • Ecran LCD de rezoluție înaltă
  • Compatibilitate EyeFi, pentru expedierea rapidă a imaginilor
  • Autonomie ridicată între reîncărcările acumulatorilor
  • Zoom mare
  • Filmare HD/Full HD sau de mare viteză
  • Viteză mare la fotografierea în rafală
 Punctele slabe sunt:
  • Susceptibilitatea la efectul de "jeleu" în timpul filmării, dacă se fixează camera pe un suport care vibrează
  • Posibile scăderi de calitate la filmarea în condiții de iluminare scăzută, comparativ cu cele făcute pe timp de zi

Ți-a plăcut această postare? Spune și altora!

2 comentarii:

  1. AM UN ASTFEL DE APARAT , DAR NU FILMEAZA MAI MULT DE 28 MINUTE CINSECUTIV. CUM POT SA MARESC TIMPUL DE FILMARE?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred că nu ai cum. Nu e ceva specific Nikon, toate aparatele foto care filmează în format AVCHD au limitare de durată sub 29.9 minute, datorită unor norme de import în UE. În afară de asta, este foarte probabil să te lovești de o altă limitare: dimensiunea maximă a unui fișier stocat pe card SDHC este de 2 GB tipic. Este posibil ca această limitare să poată fi depășită prin utilizarea cardurilor SDXC, de capacitate mai mare de 32 GB, însă rămâne în vigoare limitarea anterioară, de 29,99 minute înregistrare în format AVCHD. Această a doua limitare se poate depăși prin selectarea altor formate, pe aparatele care pot salva în format MOV sau MP4.

      Ștergere

Super ofertă la eMag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...