sâmbătă, 23 februarie 2013

Routerul wireless - alegere, optimizare

Routerele wireless fac de multa vreme parte din elementele omniprezente din rețeaua de acasă, de la muncă, de la hotel sau de la vila în care ne cazăm în vacanțe. Însă adesea performanța rețelei wireless nu se ridică la nivelul așteptărilor, generând experiențe neplăcute în timpul unor activități cu trafic de rețea ridicat, precum vizionarea de clipuri pe YouTube, uneori și pentru activități simple, ca navigarea pe web.

Logo-ul WiFi
În această postare voi încerca să nu intru peste măsură în detalieri sau specificații, le veți găsi pe paginile producătorilor sau în magazine. Elementele cheie pe care le voi prezenta sunt caracteristicile care trebuiesc urmărite și care diferențiază un router wireless ieftin de unul scump, plus câteva ponturi pentru a obține maximum de performanță de la acestea.



Frecvențele de operare și standardele implementate pe routere wireless


Ca multe alte dispozitive destinate uzului "liber", routerele wireless operează în benzile de frecvență 2,4 GHz și/sau 5 GHz. Majoritatea routerelor ieftine operează doar în banda de 2,4 GHz în standardele 802.11 b/g/n, iar modelele mai avansate pot opera în 5 GHz în standard 802.11a/n. Dacă locuiți într-o zonă unde nu sunt vecini care să producă interferențe, utilizarea unui router care operează exclusiv în banda de 2,4 GHz nu ar trebui să pună probleme, însă în zonele aglomerate e preferabil să puteți alege dintr-un număr mai mare de canale, inclusiv din banda de 5 GHz.
Concret, un router ieftin construit doar pentru 802.11g/n poate suferi din cauza interferențelor, în timp ce un model care poate opera concurent în banda de 5GHz cu 2,4 GHz are de unde să folosească mai multe canale de frecvență libere. Totuși, trebuie reținut că atât routerul cât și echipamentele conectate trebuie să poată opera în banda de frecvență aleasă şi că unele routere dual-band pot opera doar într-o singură bandă de frecvenţe la un moment dat.
Sunt câteva lucruri de spus şi despre conexiunea prin cablu, porturile LAN sau WAN. O mare parte din routerele ieftine folosesc conexiuni de 100 Mbps, iar modelele performante sunt echipate cu conexiuni gigabit. Totuşi, chiar dacă în teorie este posibil ca pe un port gigabit să se poată face trafic cu 1000 Mbps, traficul care trece dinspre internet către LAN (sau invers) este întotdeauna intermediat de procesor, motiv pentru care rata de forwarding este adesea mai mică decât viteza maximă teoretică a respectivei conexiuni.



Cele mai importante lucruri pe care trebuie să nu le uitați atunci când achiziționați un router wireless

#1 Locul optim de amplasare a routerului


Undele electromagnetice în banda de 2,4 și 5 GHz au caracteristici de propagare care sunt influențate de obstacole vizibile, în special elemente cu umiditate ridicată (exemplu: frunziș de arbori, vegetație densă) sau elemente metalice metalice (exemplu: grile de armatura din pereții apartamentelor). Cu cât frecvența este mai ridicată, nivelul de atenuare în asemenea obstacole crește, fiind posibil ca la o distanță de 50 metri de router să funcționeze impecabil o conexiune fără fir pe 2,4 GHz, dar să funcționeze dezastruos pe banda de 5 GHz.

Pentru a acoperi cât mai eficace o anumită arie de serviciu, routerul trebuie amplasat cât mai central, atât în plan orizontal cât și vertical. Spre exemplu, intr-un apartament pe un singur nivel și cu perimetru dreptunghiular, locul ideal de amplasare este la intersecția diagonalelor acestui perimetru. Spuneam că și înălțimea de amplasare este importantă, în special în clădiri cu etaje multiple. Într-o vilă cu 3 nivele, cea mai bună amplasare pe verticală este la etajul din mijloc, cât mai central în perimetru.
Din experiență personală pot afirma că un router mai vechi, compatibil 802.11g, este capabil de a acoperi excelent o arie cu raza de 3-8 metri și satisfăcător până la 15 metri distanță de router, așadar în apartamentele tipice poate fi amplasat fără mari restricții. Desigur, e o idee nepotrivită închiderea acestuia într-o cutie metalică fără a avea antena/antenele amplasate în afara cutiei.

#2 Evitarea interferențelor


Spectrul de frecvențe "liber" de 2,4 GHz este cel mai folosit și implicit cel mai aglomerat spectru de frecvențe utilizabile în comunicațiile fără fir. Cu excepția SUA și Japoniei, se folosesc canalele de frecvență 1-13, conform acestei diagrame (sursa: Wikipedia):

Canalele de frecvență folosite în WiFi 802.11b, banda de 2,4 GHz. Datorita utilizării unei lățimi de 20 MHz in loc de 22, aparatele 802.11g pot folosi fără interferențe 4 canale distincte: 1,5,9 și 13.

După cum se poate vedea, există 14 canale de frecvență, a căror lățime poate ajune la 22 MHz. Standardele 802.11b și 802.11g folosesc un singur canal la un moment dat, însă 802.11n permite utilizarea unui număr mai mare de canale, care la rândul lor pot atinge o lățime de 40 MHz. În condiții ideale, se pot folosi pe standard 802.11b/g până la 3 canale de frecvență concomitent în același loc, canalele 1, 6 și 11, sau deplasat cu unul-două canale: 2,7,12 sau 3,8,13. Un router 802.11n cu lățimea canalului setată la 40 MHz va ocupa integral spectrul de frecvență. Imaginea de mai jos, preluată tot de la Wikipedia, arată mai clar acest lucru.

Utilizarea ideală a spectrului radio. imaginea 1 - maxim 3 canale 802.11b nesuprapuse, imaginea 2 - maxim 4 canale 802.11g/n de 20 MHz (canalul 14 nu se foloseste in Europa), imaginea 3 - maxim 2 canale de 40 MHz în standard 802.11n

În locaţiile în care se află mai multe canale de frecvenţă ocupate, vor apărea interferenţe, care au ca efect scăderea ratei de transfer, mărirea latenței, care duc în final la deteriorarea calității transmisiei. Pentru a reduce cât mai mult probabilitatea de a avea interferenţe cu alte echipamente trebuie ca routerul să fie setat să folosească un canal de frecvenţă liber, aflat la o distanţă optimă de celelalte routere din zonă. În acest scop se pot folosi utilitare precum Xirrus WiFi inspector (Windows) sau WiFi Analyzer (Android), mai jos vedeți o captură de ecran a aplicației WiFi Analyzer:




După cum se poate vedea în imaginea de mai sus, în apropiere se află două puncte de acces cu semnal foarte puternic (Near 1, -40 dBm) și mediu (Near 3, -56 dBm), dar și unul cu semnal slab. Nivelul de semnal pentru routerul/punctul de acces cu identificator "belkin.214" este atât de slab încât cu greu ar putea fi considerat utilizabil. Un alt router adus în aceeași zonă ar trebui setat pe canal 5 sau 13 (sau 14 în Japonia), pentru a avea interferențe minime.



#3 Folosirea de tehnologii cât mai apropiate ca specificații


Routerele mai noi, cu modulație OFDM (802.11n), permit obținerea unei arii de acoperire mai mare, în special dacă routerul și placa wireless de pe laptop folosesc tehnologie cu fluxuri spațiale multiple MIMO. Folosind echipamente MIMO, nivelul semnalului este excelent chiar și la 10 metri distanță de router, cu toate obstacolele tipice dintr-un apartament. Echipamentele mai vechi, compatibile 802.11b, folosesc pentru transmisie modulația DSSS, în timp ce pentru 802.11n se foloseste OFDM. Din acest motiv, setarea unui router în mod hibrid 802.11n+g inseamnă de routerul va folosi două tipuri de modulație pentru comunicația cu toate echipamentele, comutând permanent între schemele de modulație. Dacă încă folosiți adaptoare WiFi vechi (802.11b) împreună cu altele noi (802.11n), e vremea să luați în considerare eliminarea sau înlocuirea celor vechi, deoarece performanța maximă a celor noi nu poate fi atinsă atunci când routerul funcționează în mod hibrid.



Presupunând că folosiți doar echipamente cu modulatie OFDM, adică 802.11g și 802.11n, acestea din urmă nu vor putea folosi decât un singur flux spațial pe un canal de maxim 20 MHz la un moment dat, ceea ce afectează negativ performanțele maxime.
Această problemă se rezolvă prin setarea routerului să folosească doar standardul 802.11n (sau 802.11g, după caz) la un moment dat.


Securizarea conexiunii wireless

#1 - Activarea transmisiei securizate WPA2

La ora actuală, WPA2 este standardul de securitate cel mai sigur care poate fi folosit în rețelele WiFi de casă. Neactivarea securității permite unor utilizatori malițioși să intercepteze traficul de rețea, inclusiv unele parole și conturi folosite de obicei de dvs.

#2 - Izolarea stațiilor WiFi

Dacă intenționați să permiteți accesul unor oaspeți la internet prin intermediul routerului dvs, e o idee bună să ii permiteți accesul _doar_ la internet, nu și la alte resurse locale, precum servere media, imprimante sau alte PC-uri. Majoritatea routerelor WiFi au disponibilă o setare de securitate prin care fiecare client WiFi este izolat de ceilalți. Această opțiune se numește de obicei WLAN Partition sau AP isolation. Odată activată această opțiune, fiecare client WiFi din respectivul identificator de rețea la care este conectat va avea acces doar către internet, nu și către alți clienți WiFi locali.



Pe unele routere există posibilitatea de a crea mai multe identificatoare de rețea, inclusiv rețea dedicată oaspeților. Dacă routerul dvs. are această opțiune, trebuie folosită pentru oaspeți care astfel au mai puține șanse de a răsfoi nestingheriți prin fișierele dvs.

#3 - Activarea filtrării pe baza adresei MAC

Deși nu este una dintre cele mai eficace metode de securizare, activarea filtrării pe bază de adresă MAC a aparatelor din rețeaua WiFi nu este în totalitate inutilă, deoarece există șanse ca existența unor aparate cu adresă MAC clonată (care să nu vă aparțină) să fie demascată de jurnalul de evenimente sistem de pe dispozitivul a cărui adresă a fost "împrumutată".


Alegerea unui router wireless potrivit nevoilor tale

 

Oferta actuală de routere wireless permite alegere dintr-o gamă extrem de largă de prețuri și specificații. Însă nu de fiecare dată aveți posibilitatea de a folosi maximul disponibil în anumite modele, însă trebuie cu siguranță să știți care este nivelul minim al cerințelor dvs și dacă modelul pe care îl aveți în vedere vă poate satisface toate necesitățile.

Dual-band sau nu?

Deși la prima vedere, aglomerarea spațiului WiFi din banda de 2,4 GHz pare din ce în ce mai problematică, folosirea unui router dual-band, în scopul de a utiliza numărul mai mare de canale disponibile din spectrul de 5 GHz, nu rezolvă de fiecare dată problemele cu desăvârșire, din mai multe motive:
  • chiar dacă routerul este dual-band, unele modele nu funcționează în ambele benzi de frecvență concurent. Spre exemplificare, Linksys E2000 suferă de această problemă, în timp ce TP-Link TL-WDR3500 poate opera în ambele game de frecvență în același timp.
  • raza de acțiune în banda de 5 GHz este mai mică decât pe 2,4 GHz, fiind dificilă conectarea unor aparate îndepărtate, pe banda de 5 GHz
  • unele aparate care ar trebui conectate la rețea nu sunt capabile de a opera dual-band. În această categorie intră majoritatea smartphone-urilor sau smart TV-urilor cu modul WiFi integrat (exemplu: aceste smart-tv-uri Philips). 
Datorită ariei de acoperire mai reduse, utilizarea exclusivă a spectrului de 5 GHz poate pune probleme. Din acest motiv, recomand utilizarea unui router dual-band cu posibilitatea de a opera concurent în ambele spectre. Cât mai multe dintre aparatele fixe (smart-TV, media player, PC) ar trebui să se afle în apropierea routerului și echipate pe cât posibil cu adaptoare care pot folosi și spectrul de 5 GHz.

Cu sau fără stocare USB ?

Necesitatea prezenței unui mediu de stocare direct conectat pe router e absolut discutabilă. Pentru a putea avea o capacitate suficientă, probabil că ar trebui folosit un hard disk. Amplasarea unui hard disk chiar lângă un router e complicată, deoarece necesită ori prezența unui suport special pe perete, ori folosirea routerului într-un amplasament sub-optim, la înălțime mică. În afară de asta, unele routere oferă acces doar prin protocol FTP (exemplu aici), altele permit utilizarea de protocoale multiple, inclusiv protocolul standard pentru retele Microsoft, fiind mai simplu de folosit (exemplu).


Gigabit sau 100 Mbps ?

În cazul în care conexiunea la internet nu are viteză mai mare de 100 Mbps și nu aveți echipamente conectate pe fir, atunci nu are sens să utilizați un router cu porturi gigabit. În asemenea situații, un router dual-band precum Linksys E2500 se poate dovedi potrivit.
Dacă aveți conexiune de internet mai rapidă de 100 Mbps și/sau un server de stocare local conectat prin rețea (NAS), atunci este obligatoriu să excludeți modelele limitate la 100 Mbps și să vă orientați către unul dintre modele echipate cu porturi gigabit.

150 Mbps, 300 Mbps, 450 Mbps, 600 Mbps?

Rata de transfer maximă wireless depinde de ambele capete ale transmisiei. 150 Mbps se pot obține doar cu lățimea de canal setată la 40 MHz, cu un singur flux spațial, însă de obicei se folosește lățimea prestabilită, de 20 MHz, care în practică se traduce printr-o viteză maximă a conexiunii de doar 72Mbps.
Routerele WiFi cu 2 fluxuri spațiale pot ajunge la viteza de 300 Mbps doar dacă folosesc lățimea canalului de frecvență de 40 MHz, cu aparate care la rândul lor pot folosi ambele fluxuri spațiale.
Ca sumarizare: pe 2,4 GHz este posibilă utilizarea unui număr de maxim două canale de 40 MHz pentru obținerea ratei de transfer maxime de 300 Mbps. Pe spectrul de 5 GHz se pot folosi 3 canale de 40 MHz în același timp, pentru o rată de transfer de 450 Mbps.
Cifrele de peste 300 Mbps specificate pe routere semnifică uneori viteza maximă de transfer pe o singură bandă (de obicei cea mai rapidă), alteori reprezintă _suma_ ratelor de transfer _posibile_ pe ambele spectre de frecvență.
Nu vă așteptați ca un router care are pe etichetă "600 Mbps" să poată oferi unui singur client o asemenea lățime de bandă, însă e posibil să se atingă asemenea sume când vorbim despre un router dual-band cu multipli clienți, configurați să folosească distinct ambele spectre de frecvență. Exemplul anterior cu 600 MBps se regăsește cel mai des în practică sub forma "300 Mbps (2,4 GHz) + 300 Mbps(5 GHz)", care poate produce cei 600 MBps cu minim 1 client pe 2,4 GHz și un client pe 5 GHz în timp ce operează concurent.
Un aspect foarte important este de spus despre dispozitivele care pot opera la maxim 150 Mbps. Acestea sunt cele mai limitate ca performanță și arie de acoperire din standardul 802.11n, neputând beneficia pe deplin de imbunătățirea ariei de acoperire fata de aparatele anterioare, conforme 802.11g. Aveți mereu în vedere aparate care pot obține 300 mbps, dacă este importantă posibilitatea de a opera cu o arie mult mai mare.


În cazul în care aveți întrebări suplimentare, sau păreri despre anumite routere wireless, vă rog să folosiți formularul de comentarii de mai jos. 



Ți-a plăcut această postare? Spune și altora!

23 de comentarii:

  1. Puteti sa imi indicati cel mai bun router wireless la ora actuala in termen de arie de acoperire intr-o vila cu 4 nivele. buget pana in 600 de lei. Multumesc tare mult.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut și bun venit!

      Pentru asemenea situații este mai potrivit să folosești access-point-uri long range, Ubiquity Networks (UBNT) UniFi AP LR mi se pare mai potrivit pentru nevoile tale. Pentru a obține arie maximă de acoperire, asigură-te că aparatele tale se conectează cu standard 802.11n, versiunea mai veche 802.11g nu prea trece de 2 etaje distanță.

      Cel mai probabil, va trebui să îl folosești un UBNT UniFi AP LR legat prin cablu de routerul existent, ori ca repetor, însă atunci când e folosit în mod "repetor" are loc scăderea lățimii maxime de bandă.

      Dacă routerul actual permite, încearcă să jonglezi cu parametrii de WiFi/Advanced, modifică puterea și în sus și în jos, poate avea influență benefică această modificare.

      Ștergere
  2. Salut,
    As dori sa instalez un router într-un apartament cu două camere, să am de la acesta un cablu către un calculator şi să folosesc wirelessul la un laptop, plus telefon/tabletă, dar nu toate deodată. La un buget de cam 100 lei, ce recomandare aţi avea şi ce ar trebui să urmăresc în special ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. În zona asta de preț, (110-120 lei azi) găsești D-Link DIR-615 și TP-LINK TL-WR841ND, care au performanță decentă în ceea ce privește conexiunea fără fir.
      Le poți folosi pe toate odată, merg bine mersi, atât timp cât nu tragi prea tare pe torente. În zona asta de buget te interesează să aibă standard wireless 300mbps (nu doar 150), conexiune gigabit e greu de crezut că poți găsi.

      Ștergere
    2. Mulţumesc. Şi trebuie să am în vedere suprapunerea unor caracteristici de wi-fi ale laptopului cu cele ale routerului sau nu contează ?

      Ștergere
    3. E de preferat ca atât routerul cât și laptopul să poată opera în mod 802.11n

      Ștergere
  3. Cristi, cele mai multe laptopuri produse din 2010 până în prezent au conexiune WiFi 802.11n 150 sau 300, e de preferat să fie de 300 Mbps.

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna seara locuiesc la etaj 8 iar vecinul la etaj 10 am un router Tplink TL-MR3420 cu antene cumparate de mine de 9 dBi model Q2409 de la Tenda...probl. mea ar fi sa-i dau lui net in sufragerie din bucatarie camerele fiind opuse una fata de cealalta ...cum ar trebui setat routerul?!

    RăspundețiȘtergere
  5. Vei obține cel mai bun nivel de semnal orientând antena de 9 dBi perpendicular pe un plan care ajunge și la vecinul. Antena de tip omnidirecțional are cel mai puternic semnal într-un spațiu care seamănă cel mai mult cu o gogoașă, cu antena înțepănd această "gogoașă". O schiță care reprezintă vizual zonele cu cel ma puternic semnal găsești aici.

    Referitor la setările routerului: n-ar trebui setat nimic special, însă trebuie să fii atent la suprapunerea cu frecvențe folosite de vecini.

    RăspundețiȘtergere
  6. Salut. poate ma puteti ajuta: Am luat un router wifi dual band (ASUS RT-N53) si nu stiu daca functioneaza ambele retele (2,4 si respectiv 5 ghz). ar trebui sa se creeze doua retele wireless si cand scanez cu telefonul sa-mi apara in lista ambele? sau cum as putea sa-mi dau seama daca merge si cea de 5 ghz? multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cele 2 rețete sunt distincte, ca și când ai avea 2 access point-uri.
      Ca să le poți folosi pe ambele, ai nevoie și de echipamente client dual-band. Dacă telefonul tău este dual-band, setează pe router cele 2 rețele astfel încât să aibă nume diferite, atunci vei ști exact pe care dintre ele ești conectat.

      Ștergere
  7. Salut! Folosesc 2 echipamente ubiquiti nanobeam m5 (5ghz) pentru a transporta 100mbps intre ele dar problema este ca nu transporta mai mult de 60-70mbps (testat pe www.speedtest.net si trackere download 6.5MB/s) cu toate ca sunt de 300mbps declarate ambele. Am folosit si Mikrotik chiar si pe 2.5ghz cu rezultate si mai proaste decat pe 5ghz. Nu inteleg de ce le declara de 150mbps sau 300mbps daca ele nu pot in realitate transporta nici macar 30% din viteza declarata. Sunt curios cele iesite acum de tip AC daca transporta macar jumatate din ce spun ei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut Marcel,

      Bănuiesc că Ubiquiti NanoBeam M5 folosește o tehnologie asemănătoare cu 802.11n/150Mbit. În testele de viteză WiFi pe care le-am făcut, nu am reușit să fac transfer mai rapid de 68 Mbit/s cu asemenea echipamente.
      Sunt optimist în ceea ce privește 802.11ac, însă nu am cifre din lumea reală pe care să ți le pot prezenta.

      Ștergere
  8. Salut, am nevoie de un sfat de la tine daca e posibil: am internet fiberlink 200 de la RDS. Am cumparat un router http://www.cel.ro/wireless/router-wireless-gigabit-tp_link-tl_wr1043nd-l/ pentru ca am inteles ca trebuie sa fie gigabite.
    Laptopul meu este un Toshiba Satellite Pro C660-10j si dupa cum am putut vedea in specificatii nu are placa de retea suficient de puternica pentru o astfel de viteza asa ca am mai cumparat si un adaptor http://www.cel.ro/adaptor-retea/adaptor-wireless-tp_link-tl_wdn3200-l/ care (dupa cum m-am gandit eu ar trebui sa inlocuiasca sau sa ajute placa de retea a calculatorului). Dupa ce le-am instalat si am facut un test de banda (cel de la rds) am 30.28Mbps download si 48.63 upload.Ce crezi ca ar trebui sa fac sa am o viteza mai buna? cablul e mufat cu 8 fire. Mersi

    RăspundețiȘtergere
  9. Vreau si eu sa imi cumpar un router potrivit pentru fiberlink 300. Ma puteti ajuta cu niste modele pana in 350 de lei ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut,

      Cel mai interesante routere în această zonă de preț sunt Linksys EA6300 și TP-Link Archer C5. Există și modele mai ieftine, însă cu performanță WiFi mai scăzută, doar 802.11n, fără compatibilitate 802.11ac sau fără conexiune gigabit.

      Ștergere
  10. Buna, rog un sfat:ce router trebuie sa cumpar pt ca mi-am instalat internet Fiberlink 300 de la RDS. Multumiri.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut

      Tocmai i-am raspuns lui Attila mai jos, TPLink TL-WDR3600 poate transfera intre LAN si WAN aproape 1 GBps.

      Ștergere
  11. Salut Sorin,
    Pentru FiberLink 300 ai nevoie de un router mai performant, ar trebui ca toate din această listă să fie satisfăcătoare. Se pare că TP-LINK ARCHER C7 și ASUS RT-AC66U au feedback foarte bun.

    RăspundețiȘtergere
  12. Buna.Am Router Wireless TP-LINK TL-WDR3600 la un abonament cu viteza de 300mb/s.Problema e ca routerul imi asigura o viteza de doar 50mb/s.Este normal?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut

      Viteza de 300 MB/s este exprimata in megabit/secunda. 1 megabit = 12,5 Mbytes/s. Windows/Firefox/Chrome afiseaza vitezele de transfer ca multiplu de byte (1 byte = 8 bit) in timpul copierilor/download-ului, adica de 8 ori mai mic.
      Asadar, in cel mai fericit caz, tu ai putea ajunge la 300 Mbit / s = 37.5 MBytes/s.
      Insa intervin si alti factori:
      - trebuie ca serverul de unde faci descarcarea sa poata servi continut cu aceasta viteza. Cel mai frecvent e imposibil de atins asemenea viteze descarcand dintr-un singur server
      - trebuie ca PC-ul care primeste traficul sa aiba CPU suficient de puternic pentru a putea primi atat de mult trafic. Nu este atipic ca un PC cu procesor i3 sa nu poata procesa atat trafic, si implicit sa ii creasca utilizarea CPU peste 50% daca nu chiar si la 100%
      - trebuie ca routerul sa poata transfera intre interfata WAN si LAN acest trafic. Daca se aplica reguli de firewall sau filtrare URL efectul poate fi cresterea necesarului de procesare la nivelul routerului, si e posibil ca routerul sa transfere mai incet decat in teste. Totusi, masuratorile facute http://uk.hardware.info/reviews/3423/5/tp-link-tl-wdr3600-and-wdr4300-review-two-shades-of-black-test-results-wired arata ca routerul tau e capabil de a transfera intre WAN si LAN mai mult de 300 Mbit/s.

      Un test de download in care implici 1 singur server si un singur PC nu poate fi relevant, cel putin nu atat timp cat PC-ul tau are utilizarea procesorului peste 50%, iar despre a serverului, mai rar ai cum sa stii ce nivel de incarcare are.

      Daca vrei sa faci test serios, pune 3-4 PC-uri in LAN si apuca-te sa descarci pe toate concomitent, folosind surse de trafic multiple.
      Inca o mentiune: viteza indicata de teste precum speedtest.net este de obicei nerelevanta.

      Ștergere
  13. Salut.Am un router Asus rt-ac1200g+ si ma conectez la el cu un Pc care are adaptor wireless Asus ac-51.Problema e ca fara securizare se conecteaza la router si cu parola nuu.Interesant este ca nu vede banda de 5Ghz numai cea de 2,4 dar si in aceasta lucreaza pe 'n'nu in 'ac'cum ma asteptam motiv pt care am cumparat amandoua aparate.Am Rds cu 500Mb.Ajutatima cumva cu setari ceva.Distanta intre router si Pc este de maxim 6 m.

    RăspundețiȘtergere
  14. Salut,
    Adaptoarele WiFi cu capabilitate de a lucra pe multiple standarde (ac/n/g) primesc o indicatie de 'preferinta' a benzii si modului de lucru, aceasta ar trebui sa fie disponibila in Device Manager / Network Adapters / Advanced settings.
    De asemenea, access-point-urile multi-standard se prezinta in eter ca dispozitive multiple. Exemplu: reteaua cu SSID "A", care sa opereze in 802.11N/G pe 2.4 GHz + reteaua cu SSID "A" sau "B" (atentie, acesta poate fi diferit!) pentru banda de 5 GHz.
    Si un al treilea punct care poate ridica probleme este "nivelul de compatibilitate". Atunci cand indici AP-ului sa opereze 802.11 AC/N/G, reduci numarul de posibile probleme de compatibilitate, dar in acelasi timp scazi din performantele care pot fi atinse pe standard 802.11N, de exemplu.
    Sugestia mea pentru abordarea problemei tale:
    - Incepe de la a separa numele SSID de 5GHz de 2.4. Dispozitivele tale nu vor mai fi transferate 'transparent' de pe o banda pe cealalta, dar acest lucru e nerelevant pentru uz casnic. Vei avea 2 retele total distincte, cate una per banda de frecventa
    - Redu cat de mult poti nivelul de compatibilitate al AP-ului: Acolo unde spune "mod de lucru" si iti insira lista (G/N/AC), incepe de la a folosi AC si eventual, dupa ce termini testele, sa mai adaugi si N. Presupun ca nu mai are sens sa vorbim despre 802.11G la ora actuala
    - In setarile avansate ale adaptorului wireless, incearca sa localizezi o setare privind banda de frecventa preferata, apoi trece-o pe '5 GHz'. Temporar, ai putea dezactiva power saving (tot in proprietatile adaptorului).

    RăspundețiȘtergere

Super ofertă la eMag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...