miercuri, 3 octombrie 2012

TP-LINK TL-WR1043ND Ultimate Wireless N Gigabit Router

Routerul Wireless TP-LINK TL-WR1043ND Ultimate Wireless N Gigabit
Din ce în ce mai multe dispozitive necesită conexiune fără fir la internet, incluzând laptopuri, smartphone-uri, tablete, etc. Dacă laptopurile sunt de obicei echipate cu port de reţea pe cablu, acest lucru nu este posibil la celelalte, plus că utilizarea unei conexiuni pe fir reduce drastic posibilitatea de mutare a unui laptop dintr-un loc în altul.
Pentru a facilita accesul de oriunde din casă, soluţia este un router wireless. În această postare voi arăta posibilităţile, avantajele şi dezavantajele routerului wireless TP-LINK TL-WR1043ND Ultimate Wireless N Gigabit Router.

TP-LINK TL-WR1043ND este unul dintre cele mai ieftine routere wireless echipate cu port gigabit şi compatibil 802.11n, capabil de a transfera date wireless cu până la 300Mbps. O asemenea viteză permite redarea fluentă a conţinutului multimedia şi transferul rapid de fişiere. Switch-ul integrat cu 4 porturi gigabit permite conectarea de dispozitive de stocare partajate, PC-uri, playere multimedia sau televizoare smart.

Caracteristici principale

  • Chipset Atheros AR9132, 32MB RAM, 8MB Flash
  • 1 port gigabit WAN, switch integrat cu 4 porturi gigabit LAN
  • sistem de transmisie-recepţie fără fir compatibil cu standardele 802.11n şi 802.11g, cu rate de transfer până la 300Mbps în banda de frecvenţă de 2.4 GHz. În mod 802.11n se pot folosi pentru transmisie până la 3 fluxuri spaţiale, ceea ce permite acoperirea unei arii mult mai mari decât permite standardul 802.11g. Securizarea transmisiei se poate face prin criptare cu algoritm TKIP sau AES, cu ajutorul protocolului WPA. Este posibilă limitarea accesului altor dispozitive fără fir prin filtrarea adreselor MAC
  • 3 antene de transmisie/recepţie orientabile
  • 1 port USB care poate fi folosit pentru conectarea unui dispozitive de stocare, ce poate fi accesat de mai mulţi utilizatori.
  • Posibilitate de limitare a lăţimii de bandă pentru upload / download

TP-LINK TL-WR1043ND reuşeşte să acopere fără probleme apartamente sau birouri mici, însă trebuie avut grijă şi la vecinii care folosesc dispozitive pe 2,4 GHz, deoarece pot apărea interferenţe nedorite. În cazul folosirii într-o casă, probabilitatea apariţiei de interferenţe este relativ scăzută, însă în blocuri cu densitate mare de aparatură fără fir trebuie avută în vedere utilizarea unui dispozitiv capabil de a opera şi în banda de 5 GHz.



Avantajul imediat ce poate fi adus de instalarea firmware-ului DD-WRT (sau similare) constă în posibilitatea de accesare dispozitivului USB ataşat şi prin protocolul de reţea Microsoft, ceva mai plăcut decât FTP-ul oferit de firmware-ul original. DD-WRT mai aduce şi alte posibilităţi, precum posibilitatea de a bloca anumite situri web, de a filtra anumite situri web pe anumite intervale orare, etc.

În ceea ce priveşte performanţa, merită notat faptul că rata de transfer de la WAN către LAN poate depăşi 100 megabit/secundă, ceea ce este arhi-suficient pentru a acoperi ofertele providerilor de internet din România, însă este departe 500-700Mbps, cât pot oferi unele routere avansate.


Ce mai trebuie ştiut despre TP-LINK TL-WR1043ND
Semnalul wireless este foarte bun, daca se folosesc laptopuri sau adaptoare compatibile 802.11n.
Nu vă aşteptaţi la rate de transfer mai mari de 6-7 MBytes/sec în cazul în care folosiţi adaptoare wireless N 150, şi nici la o acoperire spectaculoasă pentru dispozitive limitate la standardul 802.11g.
Cele trei antene externe pot fi orientate (eventual chiar înlocuite cu altele mai puternice) după necesităţile din locul de amplasare. Unele routere wireless au antene interne, fixe.

Probleme de care s-au lovit utilizatorii routerului wireless TP-Link TL-WR1043ND
La finele anului 2011 si inceputul anului 2012 unii utilizatori se plangeau de unele dificultati privind accesibilitatea din retea a stick-ului conectat pe port USB in router, unele probleme de supraincalzire. Acestea apar mult mai rar sau deloc daca se actualizeaza firmware-ul.
Rata de transfer pe dispozitivul USB ataşat nu este spectaculoasă, dar câţiva megabytes pe secundă. Totuşi, avantajul că poate fi accesat de mai mulţi utilizatori şi/sau de pe mai multe dispozitive nu este neglijabil.




Recomand TP-LINK TL-WR1043ND pentru că
  • are acoperire wireless foarte bună, pentru acasă sau pentru birou
  • preţ excelent (vezi cât costă acum aici)
  • stocare partajată
  • poate rula firmware alternativ, cu funcţii extinse

În utilizarea TP-LINK TL-WR1043ND trebuiesc avute următoarele precauţii
  • dacă apar întreruperi sau blocări, acestea ar putea fi remediate printr-o actualizare de firmware
  • în zonele cu spectru radio folosit întensiv pot apărea interferenţe nedorite, care pot fi reduse doar prin scăderea unor parametri wireless (setare lăţime canal la 10 sau 20 MHz), ceea ce are ca efect scăderea performanţei wireless.

Ți-a plăcut această postare? Spune și altora!

2 comentarii:

  1. Am luat si eu acest router si pentru a putea sa il fac sa mearga fortat pe 2 canale la 40Hz, a trebuit sa pun o varianta Open-wrt modificata tot de un roman, http://www.ip6.ro/openwrt/tp-link-wr1043nd-barrier-breaker/ si am folosit "uci option noscan 1" pentru a il duce spre maximul de 300Mbps. Merge excelent cu 2 laptopuri conectate, un pic de pb de stabilitate dupa cateva zile de functionare insa am programat un restart in feicare dimineata si asta ar trebui sa mai rezolve din pb.

    Pentru cine pune fmw alternativ... aveti grija ca flashul initial plecand de la fmw original sa fie facut cu imaginea speciala pt initiere, altfel brickuiti router-ul cum a facut desteptul de mine cu un E2000, desi am pus zeci de variante pe el pana acum.

    PS: cred ca peste tot in articol te refereai la TL-WR1043ND, nu la TL-WR2043ND :) Sau ma insel?

    RăspundețiȘtergere

Super ofertă la eMag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...