luni, 19 decembrie 2011

Vreau camera foto DSLR - Partea II

Spuneam mai devreme ca Sony SLT-A35 e o camera interesanta si extrem de atragatoare in segmentul ei de pret. Desi ofera o imagine foarte buna, totusi are unele functionalitati reduse, care nu mi se par acceptabile:
  • prea putine setari personalizate pentru balanta de alb (doar o setare in 2 axe amber-blue + magenta-green)
  • lipsa posibilitatii de a corecta automat distorsiunile optice si aberatiile cromatice
  • lipsa posibilitate de a salva profile diferite de camera, cu seturi complete de setari

Cele enumerate anterior n-ar fi o problema pentru un profesionist obisnuit cu lucrul in mod RAW, care post-proceseaza manual fiecare fotografie. Totusi, lucrul la post-procesare necesita o cantitate destul de mare de timp, asa ca prefer sa pot produce direct cu camera o imagine care sa necesite rar ajustari.

Si astfel, cerintele mele de la o camera foto DSLR se muta automat in alta zona de pret si specificatii: Nikon D7000 si Pentax K-5. Aceste doua camere au ceea ce ma intereseaza (numar de profile WB, corectie distorsiuni/aberatii, profile camera), plus cateva alte functii utile, cum ar fi: orizont virtual, memorare setari specifice unor obiective (ajustare front/back focus), setarea nivelelor de reducere a zgomotului in functie de setarea ISO, ecranul LCD pentru afisare parametri camera (un mare ajutor pentru setarea rapida a acestora), si altele.
Pentax K-5

Astazi am avut surpriza placuta sa observ ca preturile pentru body-ul Nikon D7000 a scazut la 3999 RON de la 4299 RON. Interesant e ca scaderea e la fel de mare in toate magazine online pe care le-am vazut (eMAG, F64), insa nu am observat sa existe reduceri la modelele 'entry-level' Nikon D3100 si Nikon D5100. Precizia sincronizarii preturilor ma face sa ma gandesc la o impunere a pretului (sau pierderea anumitor beneficii pentru magazine in cazul in care nu e respectat pretul "corect") de catre importator/producator, lucru care nu vad cum poate fi in avantajul clientului.

Diferentele dintre Nikon D7000 si Pentax K-5 sunt mai putin importante pentru mine decat diferenta de pret intre ele. Ambele camere au senzor performant si setul de functii extins. Asa ca alegerea mea privind noua camera DSLR ramane Pentax K-5, pe care voi folosi deocamdata doar obiectivul 18-55 WR (weather resistant), pe care deja am comandat-o la eMAG.
Deocamdata astept cu nerabdare (de vreo saptamana) pentru ca Focus94, unicul importator in Romania al marcii Pentax, pare sa nu aiba marfa in stoc si probabil ca nu dispune de logistica sau resursele necesare pentru a importa anul acesta un lot de camere. Pe aceasta cale, le recomand celor de la Focus 94 sa isi dea un pic mai tare silinta in ceea ce priveste aprovizionarea, deoarece am fost la un pas foarte mic de a comanda produsul direct de la Amazon. In cazul asta ar fi durat o saptamana livrarea, nu minim 3.

Ți-a plăcut această postare? Spune și altora!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Super ofertă la eMag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...