vineri, 2 decembrie 2011

Carrier IQ - The Big Brother

Trevor Eckhart, un dezvoltator de aplicatii pentru smartphone-uri Android a afirmat ca milioane de smartphone-uri ruleaza un program ascuns, care monitorizeaza locatia telefonului (inclusiv in cazul in care este dezactivat serviciul de localizare) si care monitorizeaza orice apasare de buton sau pe tastatura virtuala.
Modul in care aplicatia ruleaza este similar unui rootkit, in sensul ca nu este afisata in lista de aplicatii in rulare, iar comanda de terminare trimisa acestei aplicatii nu are efect. Dezinstalarea aplicatiei este aproape imposibila.

Problemele esentiale a acestei aplicatii se refera la faptul ca utilizatorul nu poate opta pentru neutilizarea acesteia, iar nivelul de privilegii cu care ruleaza permite accesul la toate datele private existente in telefon.

In videoclipul pe care l-a publicat, Trevor Eckhart arata ca aceasta aplicatie poate monitoriza inclusiv continutul paginilor web accesate, insa fara a se limita la continut necriptat. Cu alte cuvinte, aplicatia poate monitoriza inclusiv parole trimise pe situri acesate prin HTTP securizat. Faptul ca 'poate' nu inseamna neaparat ca face acest lucru, insa doar declaratiile pe care le fac dezvoltatorul aplicatiei si alti operatori de retele mobile probabil ca nu au cum sa elimine aceste suspiciuni.

Aplicatia provine de la Carrier IQ, si are scopul declarat de 'a ajuta operatorii de retele mobile in vederea imbunatatirii performantelor'. Carrier IQ afirma ca aplicatia lor nu face altceva decat sa inregistreze si sa sintetizeze rapoarte de performanta, nicidecum de a inregistra textele introduse pe terminal sau de a urmari fizic locatia acestuia.

Se pare ca aplicatia Carrier IQ ruleaza pe mai multe tipuri de smartphone-uri produse de RIM (Blackberry), Apple (iPhone), Nokia, cat si pe multe alte smartphone-uri care ruleaza Android sau Windows Mobile.

Google s-a distantat de aceasta aplicatie si afirma ca pe telefoanele marca Google nu este instalata si ca nu au vreun fel de afiliere cu Carrier IQ. Pe partea operatorilor de retele mobile, Verizon (USA) afirma ca nu foloseste aplicatia in scopul de a urmari abonatii, iar Sprint (USA) afirma ca foloseste aplicatia doar in scopul determinarii performantei retelei.

Deocamdata stim despre Carrier IQ ca ruleaza pe unele smartphone-uri HTC cu sistem de operare Android (dispozitivul din videoclipul lui Trevor Eckhart este produs de HTC), instalarea fiind aparent facuta de catre operatorul de retea, sau de catre producatorul de smartphone in urma solicitarii operatorului de retea.

Update (2011-12-05): Aplicatia Voodoo Carrier IQ Detector nu a detectat aplicatia Carrier IQ instalata pe telefonul meu. Se pare ca aceasta problema nu afecteaza decat utilizatorii unor retele mobile din Statele Unite.

Ți-a plăcut această postare? Spune și altora!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Super ofertă la eMag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...