sâmbătă, 7 august 2010

GPS... pentru PC, telefon, camera foto? Sau pentru toate?

Determinarea poziției curente folosind receptoare GPS nu e ceva neobișnuit în zilele astea, in tot felul de scopuri: realizarea hărților, navigare, sisteme de alarmă, marcare poziției în fotografii, etc. Dintre aparatele pe care le dețin, până de curând, singurul echipat cu receptor GPS era un telefon Sony Ericsson C905. Receptorul respectiv funcționează binișor, cel puțin în calitate de element suplimentar pe un telefon, utilizat ocazional. Însă insficient de rapid și de precis, față de cât ar avea nevoie o aplicație pentru navigație, și din acest motiv am început să caut modele de receptoare GPS cu conectivitate Bluetooth™.

Royaltek Bluetooth GPS/Logger RBT 2300
După ce am evaluat mai multe oferte de receptor GPS autohtone, cât și externe, am ales un receptor GPS cu Bluetooth™ disponibil pe situl amazon.co.uk, și anume modelul Royaltek RBT2300 Logger.
Decizia mea a fost bazată pe următoarele criterii: rapiditate și compatibilitate, ambele date de celebrul chipset Sirf Star III. Multe receptoare GPS contemporane au la bază chipset-uri capabile de a urmări concomitent un număr foarte mare de sateliți, însă am preferat să merg pe o cale bătută. Acelasi chipset se regăsește și în alte module receptoare GPS, respectiv ca parte componentă integrată în sistemele într-un chip (system-on-chip) Atlas. Aceste system-on-chip sunt folosite din ce mai des în sistemele de navigație auto cu funcții complexe.



Conținut pachet Royaltek RBT2300
După ce am desfăcut pachetul, sosit în condiții impecabile de la Amazon, am trecut la inventarierea accesoriilor: cablu de alimentare de la rețea, cablu de alimentare de la bricheta auto, CD cu software, acumulator detașabil (compatibil cu acumulatorul pentru telefonul Nokia 6100).

După despachetare... urmează incărcarea acumulatorului și primul test. Pentru testare, am folosit același telefon Sony Ericsson C905, împreună cu următoarele aplicații Java:
  • amAze GPS
  • Google Maps (livrat cu telefonul)
  • Mapnav
  • Wisepilot
Spre dezamăgirea mea, aplicația amAze GPS are o limitare , cel puțin la versiunea 5.2, nu poate folosi decât modulele GPS integrate în telefoane, nu și pe cele Bluetooth™. Aplicația Mapnav a funcționat excelent, am folosit-o predominant pentru funcția de busolă. Wisepilot a funcționat excelent ca aplicație asistent de navigație. Din păcate, nici Google Maps, versiunea pentru Sony Ericsson C905, nu poate accesa alt modul GPS în afara celui integrat în telefon.

Acum... prin ce se deosebește Royaltek RBT2300 de alte module GPS? Prin funcția de 'logger'. Aparatul este echipat cu o memorie internă, în care sunt stocate coordonatele curente. Implicit, aplicația salvează latitudinea și longitudinea, însă se poate seta ca în jurnal să se înregistreze și altitudinea, respectiv viteza curentă, folosindu-se aplicația inclusă în pachet.

Ce se poate face cu aceste jurnale?
  • se poate urmări istoricul deplasării
  • se poate combina informația de timp/poziție, în scopul integrării informațiilor despre coordonatele geografice în fotografii (geo-tagare). Fotografiile geo-tagate pot fi încărcate pe albumele web Picasa, respectiv Panoramio, iar de acolo pot fi afișate inclusiv cu poziționarea pe hartă a locului de unde s-a făcut fotografia. De asemenea, aceste fotografii pot fi încărcate în anumite sisteme de navigație, și respectivele sisteme de navigație pot folosi coordinatele din fotografie pentru a calcula amplasarea pe hartă sau pentru a calcula o rută până la poziția de fotografiere.
  • se poate folosi informația privind coordonatele și timpul, fiind posibilă refacerea traseelor în aplicații precum Google Earth
Pentru geo-tagare se poate folosi aplicația inclusă în pachet, locr. Această aplicație pare să fie accesibilă în mod gratuit de pe situl www.locr.com pentru oricine dorește să o folosească.

Între încărcările cu energie electrică am putut folosi modulul GPS Royaltek RBT2300 timp de minim 6 ore continuu. Folosirea timp de 5 zile,în medie câte 4 ore pe zi, mi-a incărcat memoria aparatului în proporție de 50%, de unde deduc că poate memora cel putin 24 de ore coordonatele fără a fi nevoie de descărcare a acestora pe PC.

Concluzie: modulul GPS Royaltek RBT 2300 este un acompaniament folositor pentru cei care doresc să folosească telefonul mobil pentru asistență la navigație auto, dar în special pentru cei care doresc să memoreze cu precizie traseele pe care le-au urmat, respectiv să includă aceste poziții în fotografii. Personal, sunt mulțumit de el, este foarte rapid, timpul de utilizare între încărcări este și el mare, softurile incluse sunt simple și intuitive. Diferența între acest modul și cel integrat în telefonul Sony Ericsson C905 este fenomenală, atât ca timp de determinare a poziției, cât și ca timp de actualizare (1 pozitie/sec in loc de 1 pozitie/5 sec.).

Ți-a plăcut această postare? Spune și altora!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Super ofertă la eMag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...